![]() |
http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/ |
![]() |
http://www.e-commerce.pl/ |
Podczas ostatnich zakupów wpadły mi w oko dwie nazwy: fruktoza i ksylitol. Pierwsza była mi dobrze znana, wiadomo, przecież to cukier z owoców. Zachęca indeks glikemiczny - zaledwie 20, czyli ponad 3 razy mniej niż sacharoza. Z drugą nazwą spotkałam się po raz pierwszy i od razu postanowiłam poczytać o tym produkcie trochę więcej. Czyżby prawdą było to, że indeks glikemiczny ksylitolu (cukru brzozowego) wynosi jedynie 8? Jednak jak to z Internetem bywa, zawarte w nim treści są albo bardzo prawdziwe, albo są kompletnymi bzdurami. W całej masie sprzecznych informacji na temat obu substancji słodzących, która jest lepsza, a która gorsza i dlaczego, stanęło na tym, że dalej nic nie wiem.
A może Wy macie jakieś pewne źródło informacji odnośnie powyższych produktów? Biorąc pod uwagę moje niewielkie potrzeby - w grę wchodzi tu lekkie dosłodzenie potraw do smaku, także przewidywałabym średnie miesięczne zużycie cukru na poziomie kilku łyżek, lepiej zaopatrzyć się w fruktozę czy może jednak zainwestować w ksylitol? Bo jakby nie patrzeć cenowo oba produkty różnią się niemiłosiernie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Komentarze motywują, także nie wahaj się - pisz :)